Category Medycna i Kuchnia

CZY BRAK APETYTU TO CHOROBA? CZ. II

W tym długim spisie, jak widzimy, figuruje raptem pięć ziół nie używanych w kuchni, a poza tym to, co w całej Polsce używane jest jako przyprawy smakowe, dodawane tradycyjnie do pewnych potraw, które bez tego dodatku byłyby, jak mówimy, niesmaczne. O tym, co jest przyprawione w odpowiedni sposób mówimy, że jest smaczne – i oczywiście – zjadamy więcej. Dlaczego? Dlatego, że wszystkie te środki mają jedną wspólną cechę: zwiększają wydzielanie soków trawiennych w żołądku i już w czasie jedzenia dana potrawa podlega procesowi trawienia, a kiedy jeść skończymy – nie odczuwamy w żołądku ciężaru, spowodowanego zawsze potrawami nie przyprawionymi. A te niekiedy „zalegają kamieniem”. Tymczasem żołądka odczuwać nie powinniśmy.

czytaj dalej

ZDROWE BIOPIERWIASTKI

Przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białe pieczywo, rafinowany cukier, oczyszczona sól. łuskany ryż są smaczne, ale nie mają już tych właściwości, jakie posiadają te produkty w swym pierwotnym, naturalnym stanie. Do tego dochodzą środki chemiczne, używane do konserwowania żywności, nawozy sztuczne użyźniające z jednej strony glebę, a z drugiej pozbawiające ją cennych biopierwias- tków, wreszcie zanieczyszczanie atmosfery pyłami przemysłowymi, spalinami samochodowymi itp. Wszystko to sprawia, że nasza żywność jest uboga w wiele cennych makro- i mikroelementów.

czytaj dalej

Program smakosza

Jest rzeczą logiczną, że program 24-godzinny zaczyna się od programu porannego, a więc posiłkiem składającym się z owoców lub warzyw spożywanym pomiędzy północą a południem. Po nim następuje program popołudniowy – od południa do godziny 16.00.

czytaj dalej

CO ROBIĆ Z „NIEJADKIEM”?

Niemowlęta jedzą na ogół chętnie i dużo. W drugim roku życia natomiast dziecko zachłannie poznaje świat i jedzenie schodzi na dalszy plan. Okazuje się wtedy, że Kasia nie ma ochoty na zupkę jarzynową, którą poprzednio chętnie jadła, a Krzysio nie znosi mleka. Tymczasem rodzice wiedzą, że dziecko musi jeść zupkę i twarożek, pić mleko, jeść wędlinę, mięso, ryby i jaja, warzywa, owoce, czyli wszystko to, co jest mu potrzebne do normalnego rozwoju. Zaczyna się rodzinne karmienie malucha. Mama wtyka mu do buzi łyżkę z zupą, tata go zabawia, wyczyniając różne dziwne rzeczy, babcia opowiada bajeczkę. Wszyscy są zdenerwowani, a dziecko wyczuwa to doskonale. Odtąd posiłek będzie mu się kojarzyć z przymusem, z czymś nieprzyjemnym. Rodzice znajdują się na straconych pozycjach także wówczas, gdy za zjedzoną zupkę obiecują dziecku ulubione słodycze.

czytaj dalej

GDY CHORUJĄ NERKI

O złym funkcjonowaniu naszych nerek dowiadujemy się najczęściej dopiero wtedy, gdy odczuwamy ostry ból. Przyczyny bólu mogą być różne – może powodować go stan zapalny nerek, kamica nerek lub dróg moczowych. Objawem niewydolności nerek mogą być również bóle reumatyczne, rwa kulszowa (ischias), artretyzm, zapalenie zatok.

czytaj dalej

ZIOŁA NA „PEŁNY BRZUCH”

Wzdęcie brzucha, zwane także bębnicą, jest objawem występującym w różnych zespołach chorobowych oraz przyczyną wielu dolegliwości. Wzdęcie jest spowodowane nadmierną ilością gazów w przewodzie pokarmowym: wzdęcie żołądka powstaje w razie aerofagii (nadmierne zasysanie powietrza do przełyku), lub wskutek fermentacji treści pokarmowej, co jest związane ze znacznym zwężeniem odźwiernika (blizny po wrzodach, rak): wzdęcie jelit występuje odruchowo po operacjach brzucha (trwa 2-3 doby). Poza tym często po zażywaniu leków przeciwgruźliczych w postaci drażetek czy tabletek występuje silna fermentacja w przewodzie pokarmowym oraz wzdęcia na skutek nagromadzonych w jelitach gazów. Kto zbyt szybko je – połyka nadmiar powietrza, co powoduje odbijanie po jedzeniu, a nawet wzdęcia w nadbrzuszu.

czytaj dalej

Warto jeść pietruszkę

Zarówno lecznicza, jak i smaczna jest nie tylko natka i korzeń, ale i nasiona. Właściwości lecznicze ma pietruszka dzięki zawartym w niej składnikom: w korzeniu – olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny i śluzy, a także sole mineralne, w natce – witaminy A, B, C, PP i K oraz sole mineralne – wapń, potas, fosfor, mangan.

czytaj dalej

Czosnek powstrzymuje rozrost komórek rakowych?

W 1970 r. biolog Eldon L. Reeves ) stwierdził, że czosnek po-wstrzymuje rozrost komórek rakowych. Potwierdza to klasyczne już doświadczenie na myszach. Podawano rakowatym zwierzętom preparat z olejku czosnkowego (podobny do naszego aliofilu) i żyły one znacznie dłużej niż grupa myszy, która czosnku nie dostawała

czytaj dalej

Właściwości czosnku

O czosnku się mówi, że „działa jak karbol w jamie ustnej” — bo tak zabija wszystkie drobnoustroje i… silnie pachnie. W każdym razie odkaża on przewód pokarmowy, narządy oddechowe, leczy przewlekłe biegunki, miażdżycę, zapobiega chorobom zwyrodnieniowym starości, arteriosklerozie i zawałom serca…

czytaj dalej

Strony: 1 2

Zjawisko procesu stałego wytwarzania materii organicznej cz. II

Magnez działa też relaksująco i znieczulająco. To właśnie na kongresie w Vittel prof. Durlach powiedział: „Znamieniem współczesnego cywilizowanego świata jest stale obniżający się poziom jonu Mg”.

Choroby cywilizowanego świata zdają się być uwarunkowane m. in. niedoborem magnezu w organizmie człowieka. Czyli, trzeba się

czytaj dalej

Witaminy anłynerwowe, czyli z grupy B cz. II

Ulega ona łatwo rozkładowi w wysokiej temperaturze, a także w obecności zasad. Na przykład, dodatek sody oczyszczonej do grochu lub fasoli (stosuje się ten zabieg, aby strączkowe szybciej się ugotowały) — unieczynnia zupełnie tiaminę. Ciekawe, że kawa (prawdziwa) także ją rozkłada.

A ponadto w pewnych okresach życia i przy

czytaj dalej