W słanie Minneapolis, gdzie wodę fluorowano, stwierdzono wzrost ilości związków fluoru w ziarnie zbóż. Zaniepokojeni tymi odkryciami żywieniowcy i lekarze z innych uprzemysłowionych krajów zaczęli badać „zafluorowanie” i u siebie. W Nowej Funlandii np., gdzie jada się dużo ryb, na osobę przypada ok. 1,74 mg fluoru pochodzącego z
czytaj dalejPowodują uszkodzenia skóry i błon śluzowych, działają także na plazmę komórkową i płuca, powodując objawy podobne do ciężkiej astmy. W wypadkach ostrych zatruć tętno zanika, pojawia się bladość i sinica, serce bije coraz wolniej, męczy chrypka i nudności.
czytaj dalejNa przykład, w 100 g potu może być do 10 mg wapnia, 45 do 50 mg potasu, 49 do 166 mg chloru itp. Samego jodu jest w pocie ok. 10 mcg na 1 I. Utrata 7 I potu może się równać utracie dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Podobnie jest z wapniem (szczególnie w tropikach) i z żelazem, a także z magnezem, litem, chromem. To wszystko jeszcze raz przemawia za solą, składającą się nie tylko z NaCL.
czytaj dalejW gruncie rzeczy miedź jest pierwiastkiem toksycznym. Jej związki, zwłaszcza w połączeniu z siarką, są trujące (grynszpan). Nadmiar może powodować takie choroby, jak: anemię, zaburzenia układu oddechowego czy zaburzenia funkcji wątroby. Ale miedź jest równocześnie dla organizmu niezbędna. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego
czytaj dalejNasza dieta jest uboga w ten cenny pierwiastek. Nie doceniamy jego roli dla zdrowia, stąd — najprawdopodobniej — tyle osób cierpi w wysoko rozwiniętych cywilizacyjnie krajach na przedwczesną arteriosklerozę.
W 1970 r. na Kongresie Myokardiologii Prewencyjnej podano m. in. wyniki prac nad zawartością magnezu w mięśniu
czytaj dalejW zachodniej Europie nie dostarcza się organizmowi więcej niż ok. 6,4 g błonnika dziennie. I Afrykanie mając taki balast w kiszkach, wydalają łatwo, bez kłopotów i nic lub prawie nic nie zalega w ich jelitach. Europejczycy — przeciwnie — mają trudności z wydalaniem, z pełnym opróżnianiem jelit, aż wreszcie dochodzi do zapalenia
czytaj dalejNa zaburzenia spowodowane przez Bacterium coli Japończycy prawie nie cierpieli przed wojną. Ale potem, gdy przejęli nieco amerykańskich zwyczajów jedzeniowych — chorują. Ci 7 nirh, którzy wyemigrowali na Hawaje i do Kalifornii, potrzebują jednej generacji, aby zapadać na wszystkie dolegliwości i choroby tych, wśród
czytaj dalejPoza tym miał częste kurcze w nogach i pojawiły się na nich sińce większe i mniejsze, ciemnoniebieskie i żółte. Ale najdo-kuczliwszą i wstydliwą .dolegliwością było to, że ciało jego wydzielało bardzo przykry odór. Nie pomagały dezodoranty ani częste kąpiele. Nieraz po 6 razy dziennie wchodził pod tusz, ale już po pół
czytaj dalejNastępnie przeprowadzono doświadczenia na szczurach. Rezultat był taki sam. Podczas gdy bez dodatku soli magnezowych kryształki powstawały łatwo, to po podaniu szczurom octanowej soli magnezu na 30 min. przed podaniem kwasu szczawiowego, powstawanie kryształków wapnia w ogóle nie zachodziło.
Oczywiście próbowano w
czytaj dalejPonadto stwierdzono, że gleba i rośliny ubogie nie tylko w jod, ale i w kobalt, mogą powodować częste występowanie wola. W 1961 r. uczeni Kołomincew i Gabowicz badali pod tym kątem ludność z górnoałtajskiego okręgu. Stwierdzili, że również nadmierne ilości kobaltu działają na gruczoł tarczycowy. Gdy jest go za wiele, obniża się
czytaj dalejW Japonii zawartość jodu w powietrzu, wodzie i glebie jest stosunkowo niska, ale Japończycy jedzą bardzo dużo ryb i „owoców morza”, bogatych w ten minerał. Na wyspie Tajwan natomiast nie ma tradycji spożywania „frutti di mare”, toteż przypadki wola są tam częste, mimo że wodę pitną się joduje.
Niedobory jodu u nas były kiedyś bardzo
czytaj dalej