Category Medycna i Kuchnia

Cynk dla panów od 0 do 100 lat

Istnieje hipoteza, że niemowlęta i dzieci płci męskiej wykazują większą śmiertelność niż dzieci płci żeńskiej dlatego, iż potrzebują więcej cynku.

Jednym z okresów, kiedy zapotrzebowanie na cynk bardzo się wzmaga, są pierwsze 3 miesiące ciąży. Wówczas bowiem rozwój, łożyska wymaga większych zasobów mineralnych. I właśnie wtedy kobieta ciężarna narzeka nieraz na zmiany w odczuwaniu zapachów lub smaków. Są one objawem niedoboru cynku w kubkach smakowych języka czy też w receptorach węchu.

czytaj dalej

Strony: 1 2

Tajemnice ujawnione

Erytrocyty, popularnie zwane czerwonymi ciałkami krwi lub krótko — krwinkami czerwonymi, też się „starzeją”, a proces ten przyspieszony bywa pod wpływem światła i tlenu, powodując ich deformacje. Jest to skutek utleniania (oksydacji), osłabiającego błony komórkowe, które kurczą się nierównomiernie i pod mikroskopem taka krwinka może wyglądać „niczym piłka przejechana przez rower”. Im silniejszy wpływ światła i tlenu, tym gwałtowniej rośnie intensywność tego procesu.

czytaj dalej

Strony: 1 2

JAK POMÓC WĄTROBIE? CZ. II

Do łagodniejszych środków wątrobowych, które stosuje się raczej pojedynczo, warto zaliczyć jeszcze liść bobrka, piołunu, ziele dziurawca, oraz znane przyprawy trawienne: kminek, majeranek, anyż i czarnuszkę. Kminek i majeranek stosujemy do grochu i kapusty, koperek do zup i ziemniaków, anyż do pieczywa słodkiego.

czytaj dalej

Cynk przyspiesza leczenie

Pacjentki ) po operacjach ginekologicznych muszą zwykle przebywać w szpitalu ok. 37 dni. Kiedy jednak podawano im cynk przez tydzień przed operacją, mogły pójść do domu po 18 dniach.

Dodajmy jeszcze, że dzięki cynkowi szybciej zabliźniają się rany po wyłuszczeniu migdałów. Lody mogą po takim zabiegu łagodzić ból, ale cynk przyspiesza gojenie ). Podobnie wygląda sprawa przy oparzeniach. Koncentracja cynku w miejscach oparzonych jest dwa do czterech razy większa niż normalny poziom cynku we krwi. Zrozumiałe jest przeto większe zapotrzebowanie chorego organizmu na ten mikroelement.

czytaj dalej

Masz kłopoty ze skórą! Pomyśl o cynku!

Narodowe Centrum Statystyki Zdrowia w USA podało w 1977 r., że zaledwie 27,7% amerykańskiej młodzieży w wieku 12—17 lat ma normalną, zdrową skórę, bez pryszczy, wrzodzików, plam itp.

3) Prof. dr W. Heupke i dr G. Rost: Was enthalten unsere Nahrungsmittel?. Umschau Verlag — Frankfurt n/ Menem.

W 17 roku życia aż 86,7% obywateli cierpi na trądzik. Niestety wiele osób, a wśród nich nawet i lekarze, potrafi twierdzić, że dieta nie ma nic wspólnego z tą szpecącą dolegliwością.

czytaj dalej

Strony: 1 2

„Cynkowa” żywność

W naturalnych glebach uprawnych zawartość cynku waha się w granicach od 13 do 350 mg na 1 kg suchej masy. W niektórych rejonach występuje jego niedobór w glebie i wodzie z ujemnymi konsekwencjami tego dla zdrowia mieszkańców. Należy więc rozważyć możliwość wyrównywania poziomu cynku odpowiednim nawożeniem gleby ). Od tego bowiem zależy też ilość tego pierwiastka w wodzie pitnej, w roślinności, a także w organizmach żywych, które tą roślinnością się odżywiają.

czytaj dalej

Strony: 1 2

UWAGA NA SZKORBUT

Zanim nasz znakomity rodak, Kazimierz Funk, odkrył witaminy i postawił pierwsze hipotezy o ich roli w organizmie ludzkim – awitaminozę D, czyli krzywicę, zwaną wówczas „angielską chorobą” przełamaliśmy za pomocą tranu. Niemniej jednak, nawet uznanie krzywicy za chorobę społeczną i zwalczanie jej we wszystkich państwach cywilizowanych bezpłatnie, nie usunęło całkowicie groźby tej choroby. Podobnie rzecz się ma z innymi awitaminozami, a już szkorbut (czyii gnilec) występuje bardzo jeszcze często i nie jest do zwalczenia na drodze ustawowej.

czytaj dalej

CO NAM SŁUŻY?

Przy ustalaniu indywidualnego sposobu żywienia, a uważam, że każdy powinien sobie taki wypracować, można oczywiście kierować się różnymi zaleceniami zawartymi w książkach i publikacjach, aby wybierać te, które naprawdę nam służą, przysparzają sił i energii. Są osoby, które świetnie się czują po lekkich posiłkach, składających się z warzyw, ale są i takie, które czują się po nich głodne i słabe. Ma to związek z budową przewodu pokarmowego. Osoby o dłuższym jelicie cienkim są zwykle jaroszami, tym o krótszym jelicie bardziej odpowiadają pokarmy skondensowane, np. mięsne. Różna jest też u poszczególnych osób intensywność przyswajania i spalania składników pokarmowych. Ludzie szczupli, u których proces spalania jest szybki, mogą sobie pozwolić na bardziej obfite jedzenie, natomiast skłonni do otyłości, mający kłopoty z trawieniem, powinni jadać tylko potrawy lekkostrawne. Tak więc w doborze sposobu żywienia najlepiej kierować się zdrowym rozsądkiem i instynktem, które podpowiedzą, co jest dla nas właściwe, służy dobremu samopoczuciu, a co może zaszkodzić. Wprawdzie z danego nam przez naturę instynktu nie bardzo potrafimy korzystać, jeśli jednak chcemy zachować zdrowie, musimy nauczyć się go słuchać.

czytaj dalej

JAK ŻYWIĆ UCZNIA?

Obserwacje zebrane przez lekarzy i nauczycieli wykazują, że po trzech godzinach, często nawet wcześniej, dzieci, szczególnie z najmłodszych klas, stają się ospale, zaczynają ziewać, są mniej uważne, nie potrafią skoncentrować uwagi. Jest to dowód, że u tych dzieci nastąpił ubytek energii, który trzeba uzupełnić solidnym posiłkiem. Bo samopoczucie ucznia w szkole, wyniki w nauce, zależą nie tylko od jego indywidualnych cech, zdolności i predyspozycji, ale również właściwego odżywiania.

czytaj dalej

NOTUJ CO JESZ!

Chociaż na żywność patrzymy zwykle z punktu widzenia jej smaku, nie należy zapominać, że to, co jemy, jak się żywimy, ma niebagatelny wptyw na nasze zdrowie. W 1970 r. Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała listę chorób, których przyczyny tkwią w niewłaściwym odżywianiu się. Należą do nich m.in. białaczki, anemia, choroba Basedowa, cukrzyca, czerwienica, czyraczyca, gnilec czyli szkorbut, krzywica, łuszczyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nadkwasota i nerwica żołądka, niedokrwistość, nieżyt spojówek, nieżyt żołądka, otyłość, pęcherzyca, ropowica, świąd skóry, wrzód żołądka i dwunastnicy.

czytaj dalej

WITAMINY – CIEGIEŁKI ŻYCIA CZ. II

WITAMINA C. O kwasie askorbinowym wszyscy na ogól sporo wiedzą. Niedobory powodują zmęczenie, kłopoty z dziąsłami (tzw. przyzębica), podatność na infekcje. Witamina ta jest bardzo wrażliwa na wszelkie czynniki zewnętrzne: światło, temperaturę, powietrze i dlatego wszystkie produkty, które ją zawierają, najlepiej spożywać zaraz po przyrządzeniu. Zimą i na przedwiośniu trzeba również pamiętać o wzbogaceniu posiłków, dodając do nich rzeżuchę uprawianą na oknie, natkę pietruszki, koperek. Radzę również polubić cebulę i czosnek. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 75 do 100 miligramów, a dla palaczy do 130.

czytaj dalej