Category Medycna i Kuchnia

ZŁE WYDZIELANIE ŻÓŁCI

Inaczej mówiąc – kto ciężko pracuje fizycznie – ma żółci pod dostatkiem i ma prawo do solidniejszego wyżywienia, bo je należycie trawi. Racjonalna produkcja żółci w wątrobie oparta jest o pracę fizyczną, sport, gimnastykę, słowem o to wszystko, co odczuwamy w mięśniach jako zmęczenie. Dostatek żółci z kolei sprawia, że wypróżnienie nie nastręcza trudności, uwalnianie organizmu z różnych zanieczyszczeń również dzięki temu przebiega prawidłowo. Ponadto człowiek ma wówczas lepszy humor, apetyt, sprawność fizyczną i sen.

czytaj dalej

ZARODKI, OTRĘBY I SÓL „JULIAN”

Biopierwiastków należy szukać oczywiście w żywności. Odpowiednio spreparowane produkty spożywcze, zawierające bogaty zestaw pierwiastków mineralnych, mogą dostarczyć brakujących składników, a jednocześnie uodpornić organizm przeciwko różnym chorobom. Ta specjalna, zdrowa żywność, jest doskonałym środkiem terapeutycznym, a także zapobiegającym wielu schorzeniom.

czytaj dalej

PO ZATRUCIU… CZ. II

Najczęstszą przyczyną zatrucia jest kiełbasa lub inne gatunki mięsa źle przechowywane, a już szczególnie ostrożnym trzeba być w stosunku do mrożonek mięsnych – bowiem mięso nieświeże, ale zamrożone niczym pozornie się nie różni od dobrego. Najczęściej zresztą mięso tylko po wierzchu jest zakażone bakteriami gnilnymi i wystarczy to mięso umyć w naparze rumianku lub dziurawca, aby było bezpieczne do spożycia, niemniej jednak najdalej posunięta ostrożność jest nieodzowna. Należy również bardzo dokładnie myć owoce.

czytaj dalej

JAK POSTĘPOWAĆ W CHOROBIE WRZODOWEJ?

Wiosną (również jesienią) u wielu osób nasilają się dolegliwości związane z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Choroba ta pojawia się zazwyczaj między 30 a 40 rokiem życia, częściej u mężczyzn niż u kobiet. Jest ona z reguły efektem nieregularnego odżywiania, stosowania nieprawidłowych zestawów produktów żywnościowych, życia w ciągłym pośpiechu, stresów.

czytaj dalej

Wegetarianie mają nadwagę

Wiemy, że zawały serca dotykają też wegetarian! Wprawdzie nie tak często jak jedzących mięso i palących papierosy, ale i tak częściej niż się to na ogół wydaje. Dlaczego wegetarianin miałby w ogóle mieć nadwagę? Abstrahując od patologicznych zaburzeń, dlaczego ponadprzeciętny odsetek społeczeństwa ma nadwagę? Żołądkowi narzuca się więcej pokarmu, niż to potrzebne. Niestrawiony pokarm powoduje choroby. jest walka o przeżycie, jaką prowadzi orga nizm: przyswaja to, co potrzebuje, wydala co potrafi, resztę zaś magazynuje. Owo magazynowanie można wyraźnie dostrzec, przybiera formę ciężkich ud, grubych ramion, gąbczastych bioder, obszernych tułowi i słynnego „brzuszka wieku średniego”, pojawiającego się obecnie, wbrew swej nazwie, we wszystkich grupach wiekowych.

czytaj dalej

ODŻYWIANIE W CZASIE CIĄŻY

Kiedyś uważano, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje, czyli za siebie i za mające się narodzić dziecko. Jest to oczywiście z gruntu fałszywy pogląd. Podobnie zresztą jak inny, że należy ograniczyć kaloryczne oraz białkowe racje żywieniowe kobiet w ciąży. Liczne badania wykazały bowiem, że nieprawidłowe żywienie w tym okresie może prowadzić do wielu zaburzeń, włącznie z przedwczesnym porodem i zwiększoną śmiertelnością noworodków. Ważna jest jakość pożywienia, a nie jego ilość.

czytaj dalej

CZYM KARMIĆ MALUCHY?

W pierwszych tygodniach życia potrzeby żywieniowe niemowlęcia są zwykle zaspokojone przez pokarm matki. Dowodem tego jest odpowiedni przyrost wagi. Noworodek karmiony piersią wymaga uzupełnienia diety w jedną tylko witaminę, a mianowicie wit. D, czyli przeciwkrzywiczną, mającą niezwykle ważny udział w metabolizmie szybko rozwijającego się organizmu. Ile kropelek tej witaminy potrzebuje dziecko, decyduje zawsze lekarz pediatra, ponieważ zależy to nie tylko od indywidualnych potrzeb niemowlęcia, ale w pewnym stopniu również od pory roku.

czytaj dalej

KAMICA ZOŁCIOWA

Żółć jest wydzieliną, a zarazem wydaliną wątroby. Zawiera związki potrzebne dla organizmu, jak produkty przemiany materii oraz związki fizjologicznie obce. Żółć z woreczka żółciowego ma odczyn alkaliczny i zawiera kwasy i barwniki żółciowe, ciała białkowe i związki, które działają jak alkaloidy, zapobiegając wytrącaniu się ciał stałych. Dalej w skład żółci wchodzą cholesterol, fosfolipidy, kwasy tłuszczowe, ślad mocznika i kwasu moczowego, glikuroniany, chlorki, siarczany, fosforany i inne sole. Opróżnianie woreczka żółciowego jest unormowane hormonem cholecystokininą. Na dobę człowiek wydziela ok. 1000 ml żółci.

czytaj dalej

Jedz owoce między posiłkami

A co z ulubioną sałatką owocową? Cóż, ulubiona sałatka owocowa nie jest zapewne waszym najlepszym przyjacie-lem. Zamawiając takową w restauracji, trzeba kelnerowi bez żenady powiedzieć, z jakich owoców ma się składać. Z pewnością się nie obrazi! Kelnerzy za często mają do czynienia z ludźmi, którzy nie wiedzą, czego chcą, względ-nie czemu chcą. Jeśli stanowczo, ale bardzo uprzejmie wyrazimy nasze życzenie, kelner zazwyczaj się ucieszy i będzie o nas szczególnie dbał.

czytaj dalej

ODŻYWIANIE MATKI KARMIĄCEJ

Od chwili poczęcia, przez całą ciążę, matka z dzieckiem tworzą jedność. Organizm matki chroni i żywi dziecko. Karmienie piersią jest zatem naturalnym przedłużeniem i dopełnieniem okresu ciąży. Jest to zdrowie wyssane z mlekiem matki. Dlatego też, właśnie ze względu na swe szczególne właściwości, pokarm matki bywa nazywany białą krwią. Dostarcza on niemowlęciu w wystarczających ilościach wszystkie niezbędne składniki odżywcze, budulcowe, energetyczne, a także witaminy, mikroelementy, tłuszcze, wreszcie ciała odpornościowe, chroniące dziecko przed chorobami. Mleko kobiece jest zatem najbardziej wartościowym pokarmem. Tych cech nie posiada żadne, najlepsze nawet mleko krowie, czy w proszku.

czytaj dalej

Szybszy wzrost dobrego samopoczucia

Szybszy wzrost dobrego samopoczucia osiąga się stosu- jąc program 24-godzinny, niejako w myśl zasady, że im więcej starań tym więcej korzyści.

czytaj dalej