MIAŻDŻYCA – WRÓG UKRYTY

Miażdżyca jest przewlekłą chorobą, powodującą upośledzenie czynności tętnic oraz zwężenie, a nawet zamknięcie światła naczyń. W konsekwencji prowadzi to do niedotlenienia, w mniejszym lub większym stopniu, wszystkich niemal narządów organizmu, w tym serca, mózgu, nerek i stóp. Jest to choroba ogólnoustrojowa.

Na rozwój zmian miażdżycowych wpływa wiele czynników, nie zbadanych jeszcze do końca, wśród których istotną rolę odgrywa odżywianie. Niestety, wciąż mamy złe nawyki żywieniowe. Lubimy jeść tłusto i słodko, co w konsekwencji prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.

Powstawaniu zmian miażdżycowych sprzyja palenie papierosów, ponieważ przedostający się do organizmu tlenek węgla uszkadza tętnice. A zatem radzę odzwyczaić się od tego nałogu. Również brak aktywności fizycznej przyśpiesza gromadzenie się tłuszczu w tkance podskórnej i łącznej, powodując zakłócenie syntezy związków biał- kowo-tłuszczowych. Zdaniem naukowców także stres, zwłaszcza utrzymujący się przez dłuższy czas, napięcia psychiczne, pozostawiają po sobie trwałe, niekorzystne ślady. Przyczyniają się bowiem do zwiększenia ciśnienia krwi, w wyniku czego zachodzą procesy, powodujące zatrzymanie kompleksów białkowo-tłuszczowych w błonach naczyń tętniczych. Na występowanie powikłań miażdżycowych ma również wpływ otyłość, cukrzyca, dna, w pewnym stopniu również predyspozycje genetyczne.

Miażdżyca jest chorobą tym groźniejszą, że czasem rozpoczyna się już w okresie wczesnej młodości, a daje o sobie znać dopiero w stadium zaawansowanym, często po wielu latach. Stąd konieczność profilaktyki. Niskokaloryczna, ale urozmaicona dieta, zwalczanie zaparć, ruch, aktywność fizyczna, unikanie stresów i napięć psychicznych oraz nałogów – to czynniki, które z pewnością mogą pomóc. By zapobiec miażdżycy stosuje się preparaty zwiększające przemianę materii, np. hormony tarczycy, związki jodu, ale tylko z polecenia lekarza. Aby obniżyć poziom cholesterolu trzeba uzupełnić dietę magnezem, wit. B6, choliną, inozytolem, popijać twardą wodę. Ścianki naczyń włosowatych stają się również bardziej elastyczne, gdy pije się soki z marchwi, selera, mniszka, pietruszki, surowej kapusty.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>