Category Medycna i Kuchnia

Zawartość jodu w roślinach

Ponadto stwierdzono, że gleba i rośliny ubogie nie tylko w jod, ale i w kobalt, mogą powodować częste występowanie wola. W 1961 r. uczeni Kołomincew i Gabowicz badali pod tym kątem ludność z górnoałtajskiego okręgu. Stwierdzili, że również nadmierne ilości kobaltu działają na gruczoł tarczycowy. Gdy jest go za wiele, obniża się

czytaj dalej

Jodowanie soli na Podkarpaciu

W Japonii zawartość jodu w powietrzu, wodzie i glebie jest stosunkowo niska, ale Japończycy jedzą bardzo dużo ryb i „owoców morza”, bogatych w ten minerał. Na wyspie Tajwan natomiast nie ma tradycji spożywania „frutti di mare”, toteż przypadki wola są tam częste, mimo że wodę pitną się joduje.

Niedobory jodu u nas były kiedyś bardzo

czytaj dalej

Gdy żelaza mamy za mało cz. II

I dlatego zwykle najpierw bada się, czy nie ma krwawienia wewnątrz organizmu, aby wyeliminować tę przyczynę.

1) Mała aktywność fizyczna, małe spożycie dostarczanego poży-wienia , cąyli… gdy się jada zbył mało, to i żelaza brakuje.

2) Gwałtowna zmiana stylu życia, która pociąga za sobą równie drastyczną zmianę w odżywianiu, a przy tym spożywanie produktów, z których żelazo jest

czytaj dalej

Cynk i wrzody (owrzodzenia powłok) – rozwinięcie

Wspomniany już dr Prasad nie odniósł się z takim entuzjazmem, jak inni, do doświadczenia dra Frommera. Uważa on, że ponieważ cynk jest podstawowym czynnikiem w metabolizmie i syntezie białka, więc w ogóle pomaga w leczeniu owrzodzeń żołądka. Tymczasem dr H. Strain (ten, który leczył poparzone szczury cynkiem już w 1953

czytaj dalej

Błędy w żywieniu – ciąg dalszy

25 studentom wolontariuszom uniwersytetu w Zurichu (Szwajcaria) podawano po 7 porcji kawy w ciągu 3 godz. (w sumie 1 kwartę). Po 8 dniach powtórzono doświadczenie, podając taką samą ilość czystej wody. Za każdym razem badano mocz. Było w nim o 50% mniej witaminy po wypiciu kawy niż po wypiciu wody. Kawa bowiem

czytaj dalej

Szkodliwe działanie azotynów

Niemowlęta wykazują szczególną wrażliwość na zatrucie azotynami w pierwszych trzech miesiącach życia. Mają bowiem wtedy jeszcze wysoki procent hemoglobiny płodowej, która jest bardziej wrażliwa na uszkodzenia niż hemoglobina osób dorosłych. Ponadto nie wszystkie układy enzymatyczne w takim młodym organizmie,

czytaj dalej

Azotany dla dorosłych, zdrowych ludzi nie są groźne

Azotany i azotyny mogą się też znajdować w pożywieniu pochodzenia roślinnego tam, ^gdzie użyto nadmiernych ilości nawozów azotowych. Rośliny mogą wówczas te związki pobierać z gl.eby „bez miary”. Jest to oczywiście bardzo skomplikowany proces uwarunkowany wieloma rozmaitymi czynnikami, ale jednak głównie nawożeniem. Ponadto różne rośliny gromadzą różne ilości tych związków, zależnie od gatunku i wieku.

czytaj dalej

Strony: 1 2

UWAGA – NADWAGA!

Dostarczanie organizmowi nadmiernej ilości kalorii w pożywieniu, więcej niż wydatkowano energii, prowadzi do otyłości, ze zwiększoną możliwością wystąpienia: nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, hiper- cholesterolemii, miażdżycy, niewydolności oddechowej, zmian zwyrodnieniowych układu kostno-stawowego.

czytaj dalej

Jak się odżywiać?

Przede wszystkim jeść jak najwięcej warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem natki pietruszki, koperku, cebuli, czosnku, dyni, kapusty. Poza tym spożywać sporo owoców, zwłaszcza jagodowych niskocukrowych, które nie tylko zawierają sporo wit. C, ale również błonnik i pektyny. Do takich owoców należą porzeczki, truskawki, agrest, maliny, jeżyny, poziomki, czarne jagody. Doskonałe są również jabłka, które są dla naszego organizmu czymś w rodzaju miotełki, usuwającej z niego niepotrzebne resztki pożywienia. Pomagają też w trawieniu.

czytaj dalej

ZARODKI, OTRĘBY I SÓL „JULIAN” CZ. II

Bardzo zdrowe są również chrupki kukurydziane. Jak wiadomo kukurydza posiada dużą ilość białka, lekkostrawne tłuszcze, węglowodany i celulozę oraz witaminy: A, Bj, B2, B6. B12, C, D, E, PP i K, poza tym sole mineralne – potas, fosfor, żelazo, miedź i nikiel, wreszcie mikroelementy – selen, kobalt, jod i bor. W sprzedaży spotyka się również chrupki z otrąb, wzbogacone solą i mikroelementami, zarodkami pszennymi oraz ziołami i warzywami suszonymi. I te chrupki warto jadać jak najczęściej.

czytaj dalej

GDY DOKUCZA ZAPARCIE…

Zaparcie jest dość często występującą dokuczliwą dolegliwością. Wyróżniamy cztery rodzaje zaparć: przypadkowe, przewlekłe, nawykowe, wywołane przez zmiany organiczne w jelitach, wreszcie zaparcie wieku podeszłego. Do najczęstszych przyczyn tych dolegliwości zaliczamy nieprawidłowy zestaw produktów spożywczych, nieregularne odżywianie się, mało urozmaicony skład posiłków, siedzący tryb życia, niedostateczną ilość ruchu, żylaki odbytu, przyzwyczajenie się do stosowania środków przeczyszczających, a przede wszystkim brak błonnika w codziennej diecie. Nie mogą być lekceważone również czynniki emocjonalne – niepokój, lęk, zdenerwowanie.

czytaj dalej