Kilku rad żywieniowych

– Jedzenie powinno być smaczne. Powinno sprawiać przyjemność i radość, a także być …celebrowane.

– Nie za dużo, ale i nie za mało, tylko wystarczająco. Kiedy FAO miało odpowiedzieć jednym hasłem na pytanie: jak się odżywiać, po wielu naradach ustalono, że „pierwszą zasadą racjonalnego odżywiania jest urozmaicenie w jedzeniu”. Jedząc „wszystko”, czyli jak najbardziej różnorodne produkty, ma się największą pewność, że organizm otrzymał to, czego potrzebuje.

– Dla organizmu korzystniej będzie odżywiać się regularnie, czyli jadać posiłki o tych samych porach.

– Prawidłowe odżywianie opiera się na 7 fundamentalnych składnikach. Są to: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne, błonnik i woda. Porcję każdego z tych składników trzeba organizmowi dostarczać codziennie.

– Białko buduje i odbudowuje.

– Za dużo tłuszczów tworzy tłuszcz! Ale NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, są dla nas autentycznie niezbędne! Najwięcej ich jest w olejach roślinnych.

– Węglowodany dostarczają energii, ale np. cukier „zjada” nam zęby.

– Witaminy, składniki mineralne, błonnik — są konieczne! Wprawdzie witaminy ani nie są źródłem energii, ani nie służą, jako budulec, ale pośredniczą niejako we wszystkich procesach życiowych. Są bardzo różnorodne i spełniają najrozmaitsze funkcje. Podobnie sole mineralne, a także błonnik (o czym sporo w tejże książce).

– Bardzo ważną rolę odg

Strony: 1 2

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>