Arterioskleroza

Arterioskleroza ma fatalne konsekwencje dla działalności serca i mózgu i można ją nazwać chorobą, wywołaną niedoborami wielu składników, a jednym z nich jest właśnie kwas askorbinowy, obok znanych biopierwiastków, jak magnez, wapń, chrom i lit.

Anglik, dr Geoffrey Taylor długie lata pracował na Dalekim Wschodzie. Był m. in. profesorem na Wydziale Medycznym Uniwersytetu w Lahore, w Pakistanie. Całe życie miał do czynienia także i z pacjentami niedożywionymi, głodującymi. Gdy po wojnie wrócił jako emeryt do Anglii, kontynuował prowadzone od lat naukowe badania nad witaminą C i witaminami z grupy B, szczególnie nad wpływem ich niedoboru na organizm. Mimo że brytyjskie Ministerstwo Zdrowia głosi, iż — prócz wyjątkowych przypadków — nie ma u nich niedoborów żywnościowych, dr Taylor stwierdził że ponad 1/3 ludności cierpi tam na „chroniczny przerywany szkorbut”. Szczególnie daje im się ta choroba we znaki zimą, gdy jadają mniej warzyw i owoców. Przy tym podejrzewa on, że tak jest także w wielu innych krrajach Europy. Nadmierne spożycie cukru, białej oczyszczonej mąki i innych przemysłowych produktów spożywczych powoduje spadek udziału warzyw i owoców w diecie, co pociąga za sobą niedobór witaminy C.

Można zresztą zaobserwować, że zimą, a także na przedwiośniu, wypadki zawałów i innych dolegliwości sercowych są o wiele częstsze niż latem i wczesną jesienią, gdy świeżych płodów rolnych jest pod dostatkiem i gdy jada się je w większej ilości.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>