Źródła witaminy B3

Niacyna jest wszędzie tam, gdzie pozostałe witaminy z grupy B, ale w różnych- ilościach. Na przykład, w 100 g wątroby będzie jej ok. 14 mg, a w 100 g tuńczyka — ok. 19 mg. Inne mięsa też są dobrym jej źródłem. Bogate w niacynę jest np. mięso indyka. Poza tym znajduje się ona w sporych ilościach w nasionach słonecznika i orzeszkach ziemnych, tzw. arachidach (w 1 szklance prażonych — ok. 24 mg). Trzeba tylko pamiętać, że orzeszki te łatwo ulegają zakażeniu grzybkiem Aspergillus flavus, który „produkuje” aflatoksyny — silnie rakotwórczą truciznę. Dobrym źródłem witaminy B3 są też pełne ziarna zbóż, a poza tym sucha fasola i groch. Ale — jak zawsze przy witaminach z grupy B — najobfitszym dostarczycielem są drożdże piwne.

Witamina B6 i sprawy kobiece Zwykle, dla uproszczenia, przypina się różnym witaminom różne etykietki. I tak, np. witamina A — wiadomo — na „kurzą ślepotę” witamina C — na wszelkie przeziębienia, witamina Bi — na nerwy witamina D zastępuje słońce. Witaminie B6 tylko nie zdążono jeszcze przypisać odpowiedniej roli do spełnienia. Może uznają, że jest przeciw otyłości, a może przeciw starości. W każdym razie jeszcze nie tak dawno nie wiedziano o niej wiele, ale lała siedemdziesiąte przyniosły rewelacje.

Prof. A. Szent-Gyórgyi, Węgier, dziś emerytowany profesor Wydziału Medycznego uniwersytetu w Pensylwanii (USA), jest jednym ze współodkrywców kilku witamin: kwasu askorbinowego, tiaminy, ryboflawiny, bioty

Strony: 1 2

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>