Źródła tiaminy

le serce wołowe ma jej ok. 8 razy, a wątroba 4—5 razy więcej niż mięśnie, czyli mięso. 2 jaja dostarczają ok. 1/3 tej ilości tiaminy, jaką zawiera porcja płatków owsianych.

Bywa, że osoby dbające o linię, jadając przez dłuższy czas chucią wołowinę, twaróg, sałatę, soki owocowe i inne nisko kaloryczne produkty — zapadają na pierwsze objawy beri-beri. 179

Bo kto — jako dietę odchudzającą — będzie stosował groch, fasolę, ziemniaki czy wieprzowinę? Gdy zauważamy, że łatwo popadamy w zmęczenie, irytację iłp., spróbujmy zmienić jadłospis, dodając do niego sporo produktów bogatych w tiaminę.

Nie stwierdzono dotąd, aby nawet duże dawki tiaminy (np. aplikowane chorym przy rwie kulszowej, postrzale i innych schorzeniach nerwów) miały szkodliwe skutki. Szczurom dos’wiadczalnym podawano jej 100 razy więcej niż wynosi norma i czuły się świetnie.

Warto też pamiętać, że cytowane dawki są minimalne. Obecnie mówi się raczej, że potrzeba ok. 0,5 mg tiaminy na każde „zjedzone” 1000 kalorii. Ponadto, że zapotrzebowanie na tiaminę w organizmie rośnie, gdy się zażywa antybiotyki, gdy się ma rozwolnienie, gdy się przeżywa cięższe stresy lub rozwija dużą aktywność fizyczną.

Pamiętajmy, że dostarczając organizmowi bogatych źródeł witaminy Bi — na ogół zapewniamy mu także niemal wszystkie inne witaminy z grupy B. Bo drożdże (piwnel), kiełki pszenicy i wątroba są ich najbogatszymi źródłami.

Strony: 1 2

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>