Źródła rybefSawiny

Wprawdzie ser biały i „twaróg” to na ogół to samo, ale przypuszczalnie „ser biały” jest w tym wypadku miękki, zawiera więcej serwatki, a twaróg dobrze odciśnięty, twardy, zawiera mniej serwatki razem z witaminą B2.

Jeśli mleko będzie stało w szklanym naczyniu, np. na oknie, tj. w pełnym dziennym świetle, to straci całą lub co najmniej część zawartej w nim witaminy B2. Stwierdzono, że butelkowane w przejrzystym szkle mleko traci 50% ryboflawiny w ciągu 2 godz. działania światła słonecznego (np. od chwili, gdy roznosiciel postawi je pod drzwiami). Jeśli ugotujemy groch, a wywar odlejemy do zlewu, to może już nie być w przygotowanym daniu ryboflawiny.

Przykrywaj garnki, w których gotujesz! Inaczej nie tylko traci się ciepło, ale przy okazji utlenia się wiele witamin. Nie wylewaj wywaru z gotowania ziemniaków. Ma on sporo ryboflawiny i innych witamin z grupy B. Część witaminy B2 traci się również płucząc warzywa w dużej ilości wody część — przez przetrzmywanie, nawet w lodówce (ok. 1 % rozkłada się codziennie podczas przechowywania).

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>