ZARODKI, OTRĘBY I SÓL „JULIAN”

Biopierwiastków należy szukać oczywiście w żywności. Odpowiednio spreparowane produkty spożywcze, zawierające bogaty zestaw pierwiastków mineralnych, mogą dostarczyć brakujących składników, a jednocześnie uodpornić organizm przeciwko różnym chorobom. Ta specjalna, zdrowa żywność, jest doskonałym środkiem terapeutycznym, a także zapobiegającym wielu schorzeniom.

Dietetycy nie bez racji twierdzą na przykład, że jedną z przyczyn chorób przewodu pokarmowego jest brak błonnika w pożywieniu. Niestety, większość z nas woli pieczywo białe od czarnego, które jest pozbawione tego właśnie składnika. Błonnik zawierają otręby. One właśnie z powodzeniem mogą pomóc w przypadłościach przewodu pokarmowego. Są produktem o nikłym zapachu i prawie bez smaku. Można je zatem jadać z jogurtem lub kefirem, kwaśnym mlekiem i serkiem homogenizowanym, a także mieszać z kaszą gryczaną i płatkami owsianymi, dodawać do zup, np. żurku czy jarzynowej, a zamiast bułki do mielonych kotletów. Jedna z firm wzbogaca je nawet ziołami i sprzedaje jako tzw. panier, zastępujący tartą bułkę, a także podnoszący smak i wartość zdrowotną potraw.

Innym zdrowym produktem są zarodki pszenne. Zawierają one białko potrzebne do budowy tkanek i komórek, witaminy z grupy B oraz F, i PP, a także naturalne zespoły mikroelementów, m.in. żelazo i magnez oraz błonnik. Zarodki uzyskuje się podczas technologicznej obróbki ziarna pszenicy przy produkcji mąki. Dowiedziono, że uodparniają one organizm i podnoszą jego sprawność fizyczną, toteż zaleca się je np. alpinistom i sportowcom.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>