ZARODKI, OTRĘBY I SÓL „JULIAN” CZ. II

Bardzo zdrowe są również chrupki kukurydziane. Jak wiadomo kukurydza posiada dużą ilość białka, lekkostrawne tłuszcze, węglowodany i celulozę oraz witaminy: A, Bj, B2, B6. B12, C, D, E, PP i K, poza tym sole mineralne – potas, fosfor, żelazo, miedź i nikiel, wreszcie mikroelementy – selen, kobalt, jod i bor. W sprzedaży spotyka się również chrupki z otrąb, wzbogacone solą i mikroelementami, zarodkami pszennymi oraz ziołami i warzywami suszonymi. I te chrupki warto jadać jak najczęściej.

Coraz popularniejsze stają się również herbatniki Biovit, Tropik i Martynki. Zawierają one liczne biopierwiastki, m.in, kiełki pszenne, otręby, zioła, przyprawę z suszonych warzyw i nierafinowaną sól, posiadającą naturalne składniki mineralne – żelazo, wapń, magnez, selen, cynk, jod i lit. Najlepsza sól pochodzi z Kłodawy lub z kopalni „Julian” w Bochni. Warto mieć również taką sól we własnej solniczce i używać zamiast oczyszczonej, pozbawionej wszelkich wartości.

Polecam syropy owocowe bez środków konserwujących, a także przetwory, w których ocet zastąpiono kwaskiem cytrynowym. Rzecz jasna spożywanie wszystkich tych produktów to tylko jeden z elementów właściwego odżywiania. Spożywanie posiłków składających się z nabiału, warzyw i owoców, tłuszczów roślinnych itp. jest wskazane w każdym wieku.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>