UWAGA – NADWAGA!

Dostarczanie organizmowi nadmiernej ilości kalorii w pożywieniu, więcej niż wydatkowano energii, prowadzi do otyłości, ze zwiększoną możliwością wystąpienia: nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, hiper- cholesterolemii, miażdżycy, niewydolności oddechowej, zmian zwyrodnieniowych układu kostno-stawowego.

W profilaktyce miażdżycy istotne jest utrzymywanie należnej wagi ciała, która normalizuje podwyższone stężenie cholesterolu i innych lipidów we krwi, obniża podwyższone wartości ciśnienia tętniczego oraz poziomu cukru we krwi. Brak efektów leczenia dietetycznego otyłości upoważnia lekarza do włączenia terapii farmakologicznej.

Do określenia prawidłowego ciężaru ciała najwłaściwszy jest wzór, według którego waga w kilogramach powinna równać się wzrostowi w centymetrach minus 100. Dla kobiet tak uzyskaną wartość należy obniżyć o 7-10%.

Światowa Organizacja Zdrowia laką zaleca dietę: odpowiednio urozmaicone pożywienie pochodzenia roślinnego np. przetwory zbożowe, warzywa i owoce # mało tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) soli kuchennej i cukru.

Powinno się spożywać znaczne ilości: « węglowodanów złożonych składników mineralnych oraz błonnika « ryb, drobiu mleka łącznie z jego przetworami o małej zawartości tłuszczu naturalnych olejów roślinnych do przygotowania posiłków « chudego mięsa w małych porcjach.

WHO zaleca zmniejszenie spożycia: « tłuszczów zwierzęcych mięsa o wysokiej zawartości tłuszczu « całych jaj« wysokokalorycznych wypieków « cukru, dżemów pełnosłodkich # majonezów« śmietany « napojów alkoholowych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>