UWAGA NA SZKORBUT CZ. II

W razie trudności trawiennych, kminek, koperek, majeranek, pieprz prawdziwy, ziołowy i papryka przy produktach mięsnych i roślinnych najzupełniej wystarczą aby dobrze strawić, a co za tym idzie wzmóc przyswajanie witaminy.

Trawienie jest dla organizmu zubożonego w witaminy sprawą podstawową, gdyż awitaminoza nie zawsze przychodzi w wyniku jadania zbyt małej ilości artykułów zawierających daną witaminę. Niekiedy przyczyną awitaminozy może być również złe trawienie, a co za tym idzie, złe przyswajanie. Trawienie możemy poprawić przyprawami trawiennymi, stosowanymi w polskiej kuchni w sposób tradycyjny, a poza tym istnieje gotowa mieszanka ziołowa Digestan, którą możemy pijać dw’a, trzy razy dziennie (łyżka na szklankę wrzątku) aż się nam trawienie poprawi.

Codzienna porcja witaminy C ma też znaczenie dlatego, że witamina ta jest gromadzona w organizmie w ilości nie większej niż wynosi dwudniowe zapotrzebowanie, a niedobór witaminy pogłębiają papierosy, alkohol, zaburzenia w drogach moczowych, wreszcie niedomoga wątroby, chociaż w tym ostatnim wypadku można by spekulować, co jest przyczyną, a co skutkiem.

Jedno jest niewątpliwie pewne: jak oczy „pracują na witaminie A”, nerwy na witaminach B – tak bez należytej dostawy witaminy C – wątroba rozpoczyna niedomagać i w końcowym efekcie będzie się buntować przeciw niektórym artykułom zawierającym witaminę C, jak właśnie przeciw cebuli, kapuście, grochom itp.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>