ny i pirydoksyny (w 1934 r.). Pracując ponad 20 lał nad witaminą Bg, doszedł do zdumiewającego dla siebie samego wniosku. Otóż dotychczasowe normy zapotrzebowania na tę witaminę (przeciętnie 2 mg, a dla kobiet karmiących i w ciąży — 2,5 mg) powinny być co najmniej dziesięciokrotnie — jeśli nie więcej — zwiększone, aby utrzymać w normie przemianę materii u bardzo wielu osób.
Kto do tej grupy należy? Odpowiedziała na to konferencja poświęcona biochemii i patologii metabolizmu tryptofanu i jego regulacji przez kwasy aminowe, witaminę Be i hormony steroidowe. Choć dla laików nazwa ta brzmi mało interesująco, to jednak treść referatów rozstrzygnęła masę ogromnie ważnych, niemal dla każdego z nas, problemów.
Tryptofan to jeden z podstawowych kwasów aminowych, z których zbudowane są białka produktów żywnościowych. Bogate w ten związek są np. wszelkie mięsa, jaja, mleko i produkty mleczne. Witamina ?6 jest konieczna do metabolizmu tryptofanu w organizmie. Wobec jej niedoboru proces ten nie przebiega normalnie. Przy tym hormony steroidowe , takie jak np. kortizon czy kobiecy hormon estrogen — wymagają bardzo zwiększonej dawki witaminy B6.
Oto więc kategorie osób wymagające dodatkowej „potężnej” porcji tego środka: 1) kobiety, które zażywają doustne pigułki antykoncepcyjne lub cokolwiek, co zawiera estrogen, 2) kobiety w ciąży, które „produkują” ogromne ilości estrogenu, wzrastające pod koniec ciąży do tysiąc razy większej wartości niż normalnie, 3) kobiety w szczytowym punkcie produkcji estrogenu, podczas ostatnich dwóch tygodni cyklu miesiączkowego, 4) wszyscy, którzy zażywają jakiekolwiek leki ze steroidami, np. kortizonowe. Dodajmy jeszcze te osoby, które np. nie mogą zeszczupleć, mimo kuracji odchudzającej. Przyczyną może być niekiedy niedobór witaminy B6.
Witamina B6 pomaga nastolatkom w leczeniu trądzika młodzieńczego, poza tym łojotoku, nieraz bardzo ciężkiego, wywoływanego przez nadmierne wydzielanie gruczołów łojowych. Schorzenie to może atakować twarz, uszy, głowę. Uporczywe stany leczono w ciągu 5 do 21 dni maścią, w której skład wchodziło 10, a nawet 50 mg witaminy Bg na 1 g tłuszczu (kremu). Najpierw ustępowało swędzenie, potem łuszczenie, a na końcu i zaczerwienienie skóry ).
Leave a reply