Niewidka ilość powietrza zostaje wchłonięta przez śluzówkę żołądka, reszta przez przewód pokarmowy przedostaje się głównie do okrężnicy, która jest najdłuższym odcinkiem jelita grubego. W okręż- nicy powstają również gazy z fermentacji bakteryjnej, przede wszystkim „wytwarzane” przez bakterie saprolityezne, które spełniają tam pożyteczne funkcje, np. biorą udział w produkcji niektórych witamin (kwas foliowy, witamina K, B12).
W ciągu doby człowiek wydziela do ok. 1200 ml gazu, składającego się z azotu, dwutlenku węgla, wodoru i metanu. Zwykle oddawanie gazów odbywa się równocześnie z oddawaniem stolca i moczu. Gazy gromadzące się w nadmiarze w okrężnicy wywołują wzdęcie jelit. Chorzy odczuwają pełność w jamie brzusznej oraz bóle o zmiennej lokalizacji i nasileniu. Objawy te występują w wielu zaburzeniach czynnościowych oraz w schorzeniach organicznych. Skarżą się na nie często osoby z przewlekłym zaparciem, u których wzdęcia brzucha spowodowane są raczej utrudnionym oddawaniem gazów, podobnie jak stolca, niż zwiększonym jego wytwarzaniem się.
W zwalczaniu wzdęć zioła są często pomocne, ponieważ działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, bakteriobójczo oraz pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Podobne działanie mają liczne przyprawy ziołowe: kminek, bazylia, seler, cebula, gorczyca, pieprz itd. Aby skutecznie zapobiegać wzdęciom, należy w sposób umiarkowany, lecz stały, używać dostępnych przypraw ziołowych, świeżych i suszonych. Prof. J. Muszyński zaleca mieszankę o składzie (ilości podane w g):
– Owoc kolendry 30
– Owoc kminku 20
– Owoc kopru włoskiego 20
ZIOŁA PRZECIW WZDĘCIOM
Owoce przed użyciem należy rozgnieść w moździerzu albo zemleć w młynku elektrycznym i zaparzać łyżeczkę na szklankę wrzątku pod przykryciem. Napar pić po jedzeniu. O ile owoce zostały drobno sproszkowane (w młynku) należy je zażywać w postaci proszku „na końcu noża”, popijając niewielką ilością zimnego płynu, aby się nie zachłysnąć: zażywać także po jedzeniu.
Doc. A. Ożarowski zaleca zioła przeciw wzdęciom w równych ilościach o składzie: potłuczone owoce kopru włoskiego, liście melisy, rozdrobnione korzenie arcydzięgla, korzenie goryczki, kłącze tataraku. Zalać jedną łyżeczkę ziół 1 szklanką wody wrzącej i gotować 2-3 min. pod przykryciem. Odstawńć na 10 min. i przecedzić. Pić po 1/3 szklanki 3 razy dziennie na 30 min. przed posiłkiem.
Przy tych dolegliwościach wskazane jest zażywanie węgla leczniczego po 1-2 tabletki 2-3 razy dziennie, Boldaloiny – 2 tabletki, lub Solarenu – 30 kropli dziennie.
Poza tym należy pamiętać, że korzystnie wpływa uregulowany tryb życia, odpowiednie spożywanie posiłków. Jeść należy pokarmy powoli, dokładnie przeżuwać, unikając równoczesnego prowadzenia rozmowy. Ma to istotne znaczenie, gdyż skrzyżowanie drogi pokarmowej z oddechową w gardle sprzyja połykaniu powietrza, co nasila wzdęcia brzucha. Należy też unikać picia napojów gazowanych, powodujących zwiększenie objętości gazu w żołądku. Niekiedy przyczyną może być niedostateczna ilość wydzielanej żółci, należy wówczas unikać pokarmów wzdymających, jak np. groch, kapusta, fasola. Wskazane jest pieczywo niezbyt świeże.
Leave a reply