Przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białe pieczywo, rafinowany cukier, oczyszczona sól. łuskany ryż są smaczne, ale nie mają już tych właściwości, jakie posiadają te produkty w swym pierwotnym, naturalnym stanie. Do tego dochodzą środki chemiczne, używane do konserwowania żywności, nawozy sztuczne użyźniające z jednej strony glebę, a z drugiej pozbawiające ją cennych biopierwias- tków, wreszcie zanieczyszczanie atmosfery pyłami przemysłowymi, spalinami samochodowymi itp. Wszystko to sprawia, że nasza żywność jest uboga w wiele cennych makro- i mikroelementów.
Organizm ludzki potrzebuje następujących 7 podstawowych bio- pierwiastków mineralnych: wapń, magnez, potas, sód. fosfor, siarka i chlor w granicach od 10 g do 100 g. Siedem innych bioelementów pożądanych jest dla ustroju: żelazo, miedź, jod, mangan, kobalt, cynk i molibden w ilościach rzędu 1 mg na 100 g ciała ludzkiego. Są to tzw. makroelementy. Siedem innych pierwiastków występuje w tkankach, ale ich funkcje nie są jeszcze dokładnie określone – glin, bor, selen, lit, kadm i chrom potrzebny jest w ilościach do 10 mikrogramów. Są to mikroelementy. Natomiast wanad, antymon, german, ren i rad należą do elementów śladowych i występują w ilościach do 1 pikog- rama, I one są nam również potrzebne. Zakłócenie równowagi między poszczególnymi pierwiastkami, zarówno ich niedobór, jak i nadmiar, jest niekorzystne, podobnie jak pojawianie się w organizmie obcych, toksycznych pierwiastków, np. ołowiu czy rtęci. W rezultacie może to prowadzić do różnych schorzeń. Dlatego musimy stale dbać, aby te pierwiastki były zawsze obecne w naszym pożywieniu.
Pierwszym, a zarazem alarmującym sygnałem o niedoborze magnezu jest zmęczenie fizyczne i psychiczne. Może to być również chroniczny katar, zawroty głowy, uczulenia, alergie i wiele innych schorzeń. Magnez znajduje się między innymi w Chlebie razowym, mące razowej i sojowej, gorzkiej czekoladzie, kakao, orzechach, nasionach roślin oleistych i strączkowych, a także pietruszce, botwinie i szpinaku.
Leave a reply