Kto zażywa pigułki antykoncepcyjne lub w ogóle wiele innych leków, może zniszczyć zupełnie swój zasób witaminy B12- Ponadto, aby kobalamina była przyswojona przez ustrój, potrzebny jest specjalny czynnik wewnątrzpochodny, znajdujący się w soku żołądkowym. Bez niego nawet największe jej ilości będą trudno przyswajalne. Niektórzy chorzy mogą go w ogóle nie produkować. Doty-czy to szczególnie wielu starszych ludzi, których system pokarmowy doprowadza do redukcji wydzielanie pewnych kwasów (kwas solny). Jeśli nie są one wydzielane w potrzebnej ilości, jeśli nie działa specjalny czynnik, następuje gorsze przyswajanie żelaza oraz koba- laminy i… anemia gotowa. Jeśli choroba ta trwa kilka lat — lepsze rezultaty dają zastrzyki z B12 niż doustne jej zażywanie, szczególnie wtedy, gdy żołądek żle tę witaminę przyjmuje. Ale przede wszystkim trzeba dbać, by było jej dość w diecie.
Najlepszym źródłem kobalaminy są — jak już była mowa — wątroba, tak wołowa, jak i cielęca. Powinno się więc jadać wątróbkę choć raz w tygodniu. Na przykład smażoną z cebulką, do tego razowy chleb, a ponadto sałatkę z kiełkami pszenicy. Poza tym raz na tydzień — drożdże w jakiejkolwiek formie, bo B12 lepiej działa, gdy towarzyszą jej inne witaminy z grupy B.
Kobalt został wykryty — jako składnik witaminy B12 — w 1948 r. Jeśli przyjąć, że człowiek potrzebuje tej witaminy najmniej ze wszystkich składników tzw. regulujących, tj. witamin, soli mineralnych i hormonów, to warto wiedzieć, że 1 mcg dziennie albo jedna milionowa część grama witaminy B12 zawiera 4,34% kobaltu.
Witamina B12 jest produkowana przez drobnoustroje mórz i głębokich jezior, ale także i w przewodzie pokarmowym ssaków, czyli naszym również. Toteż jedynymi jej źródłami mogą być produkty pochodzenia zwierzęcego, jak: mleko, mięso, jaja, sery i wątroba oraz organicznych i nieorganicznych produktów mórz i oceanów.
Leave a reply