UWAGA NA SZKORBUT

Zanim nasz znakomity rodak, Kazimierz Funk, odkrył witaminy i postawił pierwsze hipotezy o ich roli w organizmie ludzkim – awitaminozę D, czyli krzywicę, zwaną wówczas „angielską chorobą” przełamaliśmy za pomocą tranu. Niemniej jednak, nawet uznanie krzywicy za chorobę społeczną i zwalczanie jej we wszystkich państwach cywilizowanych bezpłatnie, nie usunęło całkowicie groźby tej choroby. Podobnie rzecz się ma z innymi awitaminozami, a już szkorbut (czyii gnilec) występuje bardzo jeszcze często i nie jest do zwalczenia na drodze ustawowej.

Awitaminoza C, której końcowym stadium jest szkorbut, charakteryzuje się wypadaniem zębów, włosów, wybroczynami krwawymi po całym ciele – nie została nigdzie uznana za chorobę społeczną, a jej zwalczanie pozostawiono samym pacjentom. Oprócz szkorbutu należy tu jeszcze wymienić zaćmę soczewkową czyli kataraktę, skazę krwotoczną, plamicę krwotoczną, kruchość naczyń krwionośnych, zmiany w kościach, a mianowicie ich porowatość i łamliwość, a wreszcie alergię,

Kiedy zaczyna się brak tej witaminy w organizmie? Już na trzeci dzień po zjedzeniu ostatniej porcji surówki, względnie artykułów niżej wyliczonych. Na szczęście witamina C „w towarzystwie” innych występuje w bardzo wielu produktach spożywczych. Witaminy tej dostarczą nam: bób, cebula, szczypior, chrzan surowy, cykoria, czosnek, groch, kabaczki, kalarepa, wszystkie kapusty, marchew surowa, pieprz prawdziwy, papryka, pomidory, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, agrest, brusznice, czarne jagody, cytryna, głóg, owoc dzikiej róży, gruszki, jabłka, jarzębina, jeżyny, maliny, morela, porzeczki białe, czerwone i czarne, poziomki, winogrona, wiśnie – w stanie surowym. Poza tym – nerki wołowe, wątroba cielęca, wieprzowa i wołowa, maślanka, kozie i krowie mleko oraz miód.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>