Cennym lekiem jest kapusta. Poza witaminami: A. C, Bt, B2, PP i K zawiera wiele cennych składników mineralnych, takich jak wapń, potas, fosfor, magnez, siarka. Sok wyciśnięty ze świeżej kapusty leczy schorzenia przewodu pokarmowego, zwłaszcza wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby i śledziony. Kapustę stosuje się również zewnętrznie, rn.in. przy stanach zapalnych skóry, egzemach, oparzeniach i wrzodach.
Papryka zyskała sobie u nas popularność stosunkowo niedawno. Zawiera ona mnóstwo ważnych i niezbędnych dla naszego zdrowia składników. Są to m.in. cukry, białko, pektyny, olejki eteryczne, saponiny, barwniki, kwasy organiczne oraz cały zestaw witamin: C, Bj, B2, E, PP i K oraz prowitaminę A. Poza tym sole mineralne, m.in. potas, fosfor, sód, wapń, magnez, siarkę, glin, żelazo. Nasiona papryki mają znaczny procent tłuszczów oraz specjalną substancję bakteriobójczą, zwaną kapsycydyną, wchodzącą w skład różnych wyciągów, maści i plastrów. Papryka jest warzywem odżywczym i dietetycznym. Zalecana jest przy niedoborze witamin i soli mineralnych.
Kukurydza zawiera dużą ilość białka i iekkostrawnych tłuszczów, poza tym węglowodany i celulozę, wreszcie prowitaminę A oraz witaminy: B1( B2, B6, B12, C, D, PP, E i K. Jest bogata w sole mineralne – potas, fosfor, żelazo, miedź i nikiel oraz cenne i rzadko spotykane mikroelementy – selen, kobalt, jod i bor. Kukurydza ma wszechstronne właściwości użytkowe i dietetyczne oraz lecznicze. Olej otrzymywany z ziarna obniża zawartość cholesterolu we krwi i zmniejsza kruchość naczyń włosowatych. Można ją spożywać w postaci gotowanych kolb i płatków1 śniadaniowych. Znamiona kukurydzy, popularnie zwane „Wąsami”, służą do wyrobu leków działających m.in. moczopędnie, przeciwzapalnie, pobudzająco na wydzielanie żółci.
Leave a reply