TRZEBA JEŚĆ WARZYWA CZ. II

Cennym lekiem jest kapusta. Poza witaminami: A. C, Bt, B2, PP i K zawiera wiele cennych składników mineralnych, takich jak wapń, potas, fosfor, magnez, siarka. Sok wyciśnięty ze świeżej kapusty leczy schorzenia przewodu pokarmowego, zwłaszcza wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby i śledziony. Kapustę stosuje się również zewnętrznie, rn.in. przy stanach zapalnych skóry, egzemach, oparzeniach i wrzodach.

Papryka zyskała sobie u nas popularność stosunkowo niedawno. Zawiera ona mnóstwo ważnych i niezbędnych dla naszego zdrowia składników. Są to m.in. cukry, białko, pektyny, olejki eteryczne, saponiny, barwniki, kwasy organiczne oraz cały zestaw witamin: C, Bj, B2, E, PP i K oraz prowitaminę A. Poza tym sole mineralne, m.in. potas, fosfor, sód, wapń, magnez, siarkę, glin, żelazo. Nasiona papryki mają znaczny procent tłuszczów oraz specjalną substancję bakteriobójczą, zwaną kapsycydyną, wchodzącą w skład różnych wyciągów, maści i plastrów. Papryka jest warzywem odżywczym i dietetycznym. Zalecana jest przy niedoborze witamin i soli mineralnych.

Kukurydza zawiera dużą ilość białka i iekkostrawnych tłuszczów, poza tym węglowodany i celulozę, wreszcie prowitaminę A oraz witaminy: B1( B2, B6, B12, C, D, PP, E i K. Jest bogata w sole mineralne – potas, fosfor, żelazo, miedź i nikiel oraz cenne i rzadko spotykane mikroelementy – selen, kobalt, jod i bor. Kukurydza ma wszechstronne właściwości użytkowe i dietetyczne oraz lecznicze. Olej otrzymywany z ziarna obniża zawartość cholesterolu we krwi i zmniejsza kruchość naczyń włosowatych. Można ją spożywać w postaci gotowanych kolb i płatków1 śniadaniowych. Znamiona kukurydzy, popularnie zwane „Wąsami”, służą do wyrobu leków działających m.in. moczopędnie, przeciwzapalnie, pobudzająco na wydzielanie żółci.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>