– 1. Stosować m.in. lecytynę, siemie lniane, czosnek, jabłka, błonnik.
– 2. Jadać mniej tłuszczów nasyconych, takich jak: masło, słonina, inne tłuszcze zwierzęce.
– 3. Do pieczywa stosować tylko do 3-4 dag masła dziennie.
– 4. Unikać tłustych mięs, serów, ciasta, sosów, zup zaprawianych tłuszczem, śmietaną.
– 5. Jadać oleje roślinne, najlepiej słonecznikowy, sojowy, razowe pieczywo pszenne i żytnie, które zawiera 4 razy więcej witaminy E, niż białe pieczywo, a ponadto ma żelazo i wszelkie makro- i mikroelementy, witaminy i błonnik.
– 6. Stosować mleko, chociaż 2 szklanki dziennie, kefir, jogurt. Są one dobrym źródłem wapnia. Mleko ma wszystko, prócz żelaza i witaminy C.
– 7. Zjadać warzywa i nasiona do 1 kg dziennie. Im większe ich urozmaicenie – tym lepiej. Byle bez tłuszczów, lub z niewielkim dodatkiem oleju, szczególnie do tych warzyw, które są źródłami karotenów, a więc witaminy A lub kiełków zasobnych w witaminę E. Bo te jako rozpuszczalne w tłuszczach, bez nich nie będą przyswajane.
– 8. Skrobię i białko jadać osobno. W przeciwnym wypadku pokarm zalega zbyt długo w żołądku i nie jest strawiony.
– 9. Jadać jedną jarzynę ugotowaną: a inne na surowo.
– 10. Jadać wszystko świeże lub z zamrażarki. Szczególnie oleje powinny być świeże. Nie lubią one słońca, światła i mrozu. W lodówce należy trzymać je na najniższej półce. Na świetle jełczeją, a witamina A rozkłada się. Są kaloryczne, ale obniżają poziom cholesterolu we krwi. Trzeba uważać, aby w trakcie podgrzewania nie uległy spaleniu. Przypalony olej zawiera trującą akroleinę, która bywa rakotwórcza. (Każdy spalony tłuszcz ją wytwarza.)
– 11. Nadmiar cholesterolu, np. powyżej 200 mg (norma – 140 mg) na 100 ml krwi jest już zagrożeniem, a powyżej 250 mg oznacza już poważne zagrożenie.
– 12. Ludzkość zna czosnek od ponad 5000 lat. Wiadomo, że czosnek odkaża i dezynfekuje organizm, obniża poziom cholesterolu, który powoduje zaczopowanie naczyń krwionośnych mózgu, co jest przyczyną wylewu krwi do mózgu.
– 13. Na nadmiar cholesterolu jadać siemie lniane zawierające najwięcej lecytyny rozpuszczającej cholesterol.
Leave a reply