GDY DOKUCZA ZAPARCIE… CZ. II

W przypadku szczególnie uporczywego zaparcia można stosować zimne okłady na brzuch. Moczymy lnianą ściereczkę w roztworze złożonym z 1/2 szklanki zimnej wody i 1 łyżki octu. Owijamy się ciepłym, suchym ręcznikiem oraz wełnianym kocem. W leczeniu i zapobieganiu zaparciom szczególną rolę odgrywa odpowiednia ilość błonnika w pożywieniu: za dzienną normę uważa się ok. 35 g. Przy zaparciach chronicznych można tę normę podwyższyć do 50-70 g dziennie.

czytaj dalej

TRZEBA JEŚĆ WARZYWA CZ. II

Cennym lekiem jest kapusta. Poza witaminami: A. C, Bt, B2, PP i K zawiera wiele cennych składników mineralnych, takich jak wapń, potas, fosfor, magnez, siarka. Sok wyciśnięty ze świeżej kapusty leczy schorzenia przewodu pokarmowego, zwłaszcza wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby i śledziony. Kapustę stosuje się również zewnętrznie, rn.in. przy stanach zapalnych skóry, egzemach, oparzeniach i wrzodach.

czytaj dalej

UWAGA NA SZKORBUT CZ. II

W razie trudności trawiennych, kminek, koperek, majeranek, pieprz prawdziwy, ziołowy i papryka przy produktach mięsnych i roślinnych najzupełniej wystarczą aby dobrze strawić, a co za tym idzie wzmóc przyswajanie witaminy.

czytaj dalej

ZIOŁA W NADCIŚNIENIU

Nadciśnienie tętnicze należy do najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. Statystyki mówią, że w Polsce cierpi na nią ok, 4-5 min ludzi. Dolegliwość ta zaliczana jest nawet do chorób cywilizacyjnych. Stanowi coraz większy problem społeczny i medyczny.

czytaj dalej

Brak nam czasu na jedzenie

Gdy brak nam czasu na jedzenie, to lepiej nic nie jeść, od tego się nie umiera. Jeśli jednak jemy, poświęcajmy tej czynności odpowiednią ilość czasu. Jeśli pokarm przed przełknięciem będziemy dokładnie przeżuwać, jeśli soków trawiennych nie będziemy rozcieńczać wodą i innymi płynami i jeśli łączyć ze sobą będziemy tylko te pokarmy, które organizm jest w stanie łącznie strawić i przyswoić -wtedy stracimy zbędne kilogramy i będziemy dysponować większą ilością energii, bowiem organizm zarówno w procesie trawienia, jak i wydalania będzie mniej jej zużywał. W efekcie jeść będziemy mniej, będziemy zdrowsi, szczęśliwsi a życie się wydłuży.

czytaj dalej

Zboże, przeznaczone na paszę dla zwierząt

Muszę zaznaczyć, że jestem pedagogiem i zatwierdzo-nym doradcą rodzinnym – nie lekarzem czy naukowcem- dietetykiem. Jednak współautor tej książki, dr Lawrence, jest nimi w jednej osobie. Jego kwalifikacje są wręcz stwo-rzone do tego, by wypowiadał się w tej materii. Jest w stanie naukowo podbudować to, co ja głoszę jedynie w imię zdrowego rozsądku. Czytelnik otrzymuje zatem naj-lepsze z obu stron i naprawdę cieszę się, mogąc twierdzić, że są to bardzo proste prawdy. Naprawdę chciałbym, by każdy wyciągnął z tych prawd jak najwięcej korzyści. jak w zadymionym pomieszczeniu nie może zdrowy niepalący, tak nie może egzystować zdrowy wegetarianin nadużywający pokarmów, nawet zdrowych. społeczności umierają wcze śnie, bowiem zajadają się i zatruwają na śmierć, jednocze-śnie w rabunkowy wręcz sposób eksploatując zasoby na-turalne. Mieszkańcy państw słabo rozwiniętych cierpią na choroby i umierają wcześnie, ponieważ ich udział w zaso-bach naturalnych jest za mały. Przez to świat nie może korzystać z ich talentów i umiejętności.

czytaj dalej

JAK ŻYWIĆ UCZNIA? CZ. II

Jeśli nie zapewni się dziecku odpowiedniego porannego posiłku, nie będzie ono w stanie skupić się na lekcjach. Po powrocie ze szkoły również należy uzupełnić niedobory pożywienia. Nie zastąpi tego nie wiadomo jak obfita obiado-kolacja, która zresztą wcale nie jest najzdrowsza. Czasem błędem jest niedocenianie przez rodziców tego pierwszego posiłku. Bywa, że dziecko późno wstaje, bo poprzedniego dnia zbyt długo oglądało telewizję i w ostatniej chwili, głodne, pędzi do szkoły. Jest to absolutnie niedopuszczalne. Dziecko musi kłaść się spać o właściwej porze i wstawć dostatecznie wcześnie, by mogło spokojnie zjeść śniadanie. Jego podstawą powinno być mleko w różnych postaciach, pieczywo ciemne i jasne, z masłem, serem, wędliną, jajkiem, do tego jakiś owoc i warzywo. Bardzo wskazany jest również dodatek miodu i dżemu. W żadnym jednak wypadku pierwsze śniadanie nie może ograniczyć się wyłącznie do zupy mlecznej.

czytaj dalej

CO ROBIĆ Z „NIEJADKIEM”? CZ. II

Ważną sprawą jest stworzenie odpowiedniej atmosfery w czasie posiłków dziecka. Absolutnie nie wolno zakłócać mu spokoju innymi zabiegami, np. mierzeniem temperatury, wymówkami, naganą. Zwrócić uwagę również należy na odpowiednią temperaturę pożywienia, czyli unikać potraw zbyt gorących, jak też wystudzonych. Nie wolno zapominać, iż ładnie i kolorowo podana potrawa pobudza apetyt. Dziecko powinno mieć swoje własne nakrycia, wesołe i kolorowe, zachęcające do jedzenia, a same potrawy powinny być podane z zielonym liściem sałaty czy czerwonym plastrem pomidora.

czytaj dalej

UWAGA – NADWAGA! CZ. II

Najczęściej otyłość wywołuje nieprawidłowe odżywianie, wysokokaloryczne, zbyt obfite i tłuste, przy ograniczonej aktywności fizycznej. Jeśli nadwaga jest spowodowana kłopotami z trawieniem, trzeba koniecznie je uregulować. Przemianę materii poprawią gotowe mieszanki ziołowe, takie jak np. granulat Neonormocol, bądź Degrosan. W wypadku zaparć można stosować też zioła Normogran lub Normo- san. Dobre rezultaty w kuracji odchudzającej można osiągnąć, stosując specjalny zestaw ziół produkowany przez zakłady Farmed. Zioła te pije się 3 razy dziennie, po szklance, dodając do naparu 40 kropli soku brzozowego, bogatego we wszelkie mikroelementy. Producent przypomina jednak, że gwarancją skutecznej kuracji są nie tylko zioła, ale także odpowiednia, niskokaloryczna dieta.

czytaj dalej

CZY BRAK APETYTU TO CHOROBA? CZ. II

W tym długim spisie, jak widzimy, figuruje raptem pięć ziół nie używanych w kuchni, a poza tym to, co w całej Polsce używane jest jako przyprawy smakowe, dodawane tradycyjnie do pewnych potraw, które bez tego dodatku byłyby, jak mówimy, niesmaczne. O tym, co jest przyprawione w odpowiedni sposób mówimy, że jest smaczne – i oczywiście – zjadamy więcej. Dlaczego? Dlatego, że wszystkie te środki mają jedną wspólną cechę: zwiększają wydzielanie soków trawiennych w żołądku i już w czasie jedzenia dana potrawa podlega procesowi trawienia, a kiedy jeść skończymy – nie odczuwamy w żołądku ciężaru, spowodowanego zawsze potrawami nie przyprawionymi. A te niekiedy „zalegają kamieniem”. Tymczasem żołądka odczuwać nie powinniśmy.

czytaj dalej

ZDROWE BIOPIERWIASTKI

Przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białe pieczywo, rafinowany cukier, oczyszczona sól. łuskany ryż są smaczne, ale nie mają już tych właściwości, jakie posiadają te produkty w swym pierwotnym, naturalnym stanie. Do tego dochodzą środki chemiczne, używane do konserwowania żywności, nawozy sztuczne użyźniające z jednej strony glebę, a z drugiej pozbawiające ją cennych biopierwias- tków, wreszcie zanieczyszczanie atmosfery pyłami przemysłowymi, spalinami samochodowymi itp. Wszystko to sprawia, że nasza żywność jest uboga w wiele cennych makro- i mikroelementów.

czytaj dalej