Żółć jest wydzieliną, a zarazem wydaliną wątroby. Zawiera związki potrzebne dla organizmu, jak produkty przemiany materii oraz związki fizjologicznie obce. Żółć z woreczka żółciowego ma odczyn alkaliczny i zawiera kwasy i barwniki żółciowe, ciała białkowe i związki, które działają jak alkaloidy, zapobiegając wytrącaniu się ciał stałych. Dalej w skład żółci wchodzą cholesterol, fosfolipidy, kwasy tłuszczowe, ślad mocznika i kwasu moczowego, glikuroniany, chlorki, siarczany, fosforany i inne sole. Opróżnianie woreczka żółciowego jest unormowane hormonem cholecystokininą. Na dobę człowiek wydziela ok. 1000 ml żółci.
Kwasy żółciowe biorą udział w trawieniu tłuszczów, oraz we wchłanianiu wit. K. Barwniki żółci – bilirubina i biliwerdyna są związkami pochodnymi barwników krwi. Przekształcanie hemoglobiny z rozpadu krwinek czerwonych na barwniki żółci zachodzi w wątrobie i w śledzionie. Najlepszym przepisem na dobrą pracę wątroby jest różnorodne żywienie oraz praca fizyczna i sport. Ruch wzmaga wydzielanie żółci z wątroby i z woreczka żółciowego znowu do jelit. Zapobiega to zastojowi żółci w drogach żółciowych i w woreczku. Tą drogą więc zapobiegamy powstawaniu kamicy żółciowej, otyłości i miażdżycy.
Krew przepływająca przez cały organizm zbierze z naszych mięśni kwas mlekowy, jak i szereg innych produktów przemiany materii, zaniesie je do wątroby, gdzie powstaną znowu glikogen, barwniki i kwasy żółciowe, gromadzące się w zdrowej wątrobie. Z woreczka żółć przejdzie do dwunastnicy, aby tam rozłożyć ciężkostrawne białka zwierzęce, których organizm nasz potrzebuje tym więcej, im więcej człowiek ma pracy fizycznej i wysiłku.
Leave a reply