GDY DOKUCZA ZAPARCIE… CZ. II

W przypadku szczególnie uporczywego zaparcia można stosować zimne okłady na brzuch. Moczymy lnianą ściereczkę w roztworze złożonym z 1/2 szklanki zimnej wody i 1 łyżki octu. Owijamy się ciepłym, suchym ręcznikiem oraz wełnianym kocem. W leczeniu i zapobieganiu zaparciom szczególną rolę odgrywa odpowiednia ilość błonnika w pożywieniu: za dzienną normę uważa się ok. 35 g. Przy zaparciach chronicznych można tę normę podwyższyć do 50-70 g dziennie.

W tym celu podajemy zawartość błonnika w gramach na 100 g produktów spożywczych. Produkt Błonnik: g/100 g Produkt Błonnik g/100 g otręby pszenne 44,0 groszek konserwowy 6,3 pietruszka liście 39,5 maliny 6,7 fasola bila suszona 25,3 chleb ciemny 6,1 morele suszone 22,5 jeżyny 6,1 marchew suszona 25,2 agrest 4,6 groch całe ziarno 17.0 kapusta biała 4,4 figi suszone 16,9 chleb biały 3,8 cebula suszona 16,9 ziemniaki 3,5 śliwki suszone 14,1 marchew 3,2 brzoskwinie suszone 12,9 jabłka ze skórką 2,4 jabłka bez skórki suszone 11,3 ryż 2,4 jabłka ze skórką suszone 12,6 śliwki świeże 2,2 groch łuskany 12,2 szpinak 2,1 soczewica 11,8 cebula 2,1 płatki kukurydziane 11,0 sałata 2,1 chrzan 9,7 pomidory 1,4 chleb razowy 8,4 czereśnie 1,2 porzeczki czarne 7,7 porzeczki czerwone 7,5 chleb graham 7,5 chleb sitkowy 7,3 fasola konserwowa 7,3

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>