GDY DOKUCZA ZAPARCIE…

Zaparcie jest dość często występującą dokuczliwą dolegliwością. Wyróżniamy cztery rodzaje zaparć: przypadkowe, przewlekłe, nawykowe, wywołane przez zmiany organiczne w jelitach, wreszcie zaparcie wieku podeszłego. Do najczęstszych przyczyn tych dolegliwości zaliczamy nieprawidłowy zestaw produktów spożywczych, nieregularne odżywianie się, mało urozmaicony skład posiłków, siedzący tryb życia, niedostateczną ilość ruchu, żylaki odbytu, przyzwyczajenie się do stosowania środków przeczyszczających, a przede wszystkim brak błonnika w codziennej diecie. Nie mogą być lekceważone również czynniki emocjonalne – niepokój, lęk, zdenerwowanie.

Kto odżywia się racjonalnie, przestrzega zdrowej diety z uwzględnieniem chleba razowego z pełnego przemiału, jada stale świeże owoce, warzywa i surówki, ten raczej nie cierpi na zaparcia. Jeśli jednak, mimo prawidłowego odżywiania i ruchliwego trybu życia, występują te dolegliwości, to należy codziennie rano na czczo, zjadać kilka lub kilkanaście suszonych śliwek, poprzedniego dnia wieczorem namoczonych w wodzie. Można także wypić szklankę zimnej, przegotowanej wody. Dobrze z zasady działa olej lniany lub rozdrobnione w młynku nasiona lnu (1-2 łyżeczki dziennie, napęczniałe w ciepłej wodzie, plus 2 łyżki otrąb pszennych). Zaparcia zwalczamy również środkami, które zawierają korę kruszyny, np. Cholegran, Normogran, Neonormakol, Rhełax. Zażywa się 1-2 łyżeczki na noc. Z innych ziół dobre jest ziele dziurawca, kłącze rzewienia, anyż, liść prawoślazu, korzeń lukrecji, kwiat lawendy, korzeń biedrzeńca, korzeń omanu, korzeń arcydzięgla, liść mięty. Dwa, trzy lub więcej rodzajów tych ziół mieszamy razem, parzymy w szklance wody lub robimy odwar, jeśli są to korzenie.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>