Może właśnie dlatego, że w tych krajach nie używa się innej soli jak morska? Przywieziona z Hiszpanii i badana w Krakowie wykazała zawartość wielu cennych mikroelementów, m. in. selenjj. Wyniki badań przesłano hiszpańskim lekarzom, dla których były wielką niespodzianką. Po prostu składem chemicznym soli nikt się tam nie interesował.
Podobnie nikogo nie interesował dawniej fakt, że produkty spożywcze pozbawia się błonnika. Wiedziano, że nie dostarcza on żadnych’ istotnych dla organizmu składników, ani kalorii, ani związków odżywczych. Czyli… uznano go za bezużyteczny, zgodnie z wiedzą XIX w. Ale Piotr Cleave doszedł do wniosku, że człowiek jeszcze się nie przystosował do tak oczyszczonego pożywienia, że jeszcze wciąż potrzebuje tego „niepotrzebnego” balastu. Gdy go brak,’cierpi na zaparcia i rozmaite dolegliwości, np. owrzodzenie przewodu pokarmowego, choroby uzębienia, otyłość, a w dalszej konsekwenncji nawet i nowotwory.
Dr Piotr Cleave pisał na ten temat w wielu książkach i artykułach, któró… przeszły nie zauważone. Powoływał się zresztą na Hipokratesa, który już 400 lat przed naszą erą polecał otręby, jako środek rozwalniający. W 1917 r. w Danii piekarze musieli złożyć zobowiązanie, że będą wypiekali chleb z mąki pochodzącej z pełnego przemiału, aby wykorzystać do maksimum ziarno zbóż, co w rezultacie dało obniżenie śmiertelności w tym kraju o 17%.
Może jednak wszystkie te rewelacje dra Cleave’a długo jeszcze leżałyby w zapomnieniu, gdyby nie… dr Denis Burkitt.
Leave a reply