W chorobach (przede wszystkim krążenia) odżywienie dietetyczne ma znaczenie nie mniejsze niż leczenie farmakologiczne. Należy pamiętać o następujących zasadach podstawowych:
– chorego nie należy ani głodzić, ani przekarmiać, a w żadnym przypadku – tuczyć:
– dla odciążenia przewodu pokarmowego i wątroby oraz dla usprawnienia przemiany materii podawać posiłki 4-6 razy dziennie, w małych porcjach:
– posiłki podawać regularnie – ostatni na ok, 3 godziny przed snem. Mięso lub ryby jemy nie częściej niż 3-4 razy w tygodniu, zastępując je w pozostałe dni jajami lub serem. Każdorazowa porcja mięsa czy ryby nie powinna przekraczać 100 g. Najbardziej są wskazane potrawy z mięsa gotowanego w wywarach jarzynowych (pulpety, mięso w sosie jarzynowym, potrawka, sztuka mięsa, ryby gotowrane).
Mleka – słodkiego i zsiadłego, serwatki i maślanki -jak najwięcej. Tłuszczów mało – jedynie oleje (słonecznikowy, sojowy i z oliwek) oraz świeże masło (mało!). Nic smażonego. Nie więcej niż 5-6 szklanek płynu dziennie, ale nie mniej niż I litr (picie mniej niż 1 litra płynów może spowodować upośledzenie pracy nerek, zaparcie, pragnienie, osłabienie).
Przy powstawaniu obrzęków ograniczamy sól, w zależności od wskazań lekarskich do 2-4 g dziennie, a czasem nawet do 0,5 g dziennie. Bywa, że trzeba ją wykluczyć zupełnie. Oto skromna tabelka produktów dozwolonych i niedozwolonych.
– DOZWOLONE
– pieczywo (wszelkie) bez dodatku soli lub z małą ilością mąki, kasz i makaronów:
– mleko, twaróg, ser twarogowy:
– białka jaj Gajka w całości jedynie po otrzymaniu zezwolenia lekarza):
– chude gatunki mięs i ryb (cielęcina, wołowina, konina, kura, królik, gołąb, dorsz, karmazyn, karp, leszcz, szczupak, płotka, sandacz):
– wszelkie warzywa i owoce, dojrzałe, zarówno surowe, jak i gotowane:
– rafinowane oleje roślinne, masło i śmietanka w ilości dozwolonej przez lekarza:
– cukier, miód, przetwory owocowe:
– przyprawy takie, jak: zielony koper, pietruszka, szczypiorek, kminek, anyżek, majeranek, skórka: cytrynowa i pomarańczowa.
– ZABRONIONE
– pieczywo słone, pieczywo przygotowane z dodatkiem proszków do pieczenia:
– groch, soja, fasola:
– wszelkie sery fermentowane (twarde i topione):
– żółtka jaj:
– tłuste gatunki mięs i ryb (wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, śledź, węgorz, łosoś, ryby w oleju, konserwy mięsne i rybne, mięsa peklowane i wędliny):
– owoce niedojrzałe:
– słonina, smalec, boczek, margaryna, masło solone:
– ciasto tłuste, ciastka z kremem, torty, czekolada:
– pieprz, musztarda, papryka w proszku, listki bobkowe, gorczyca, ocet.
Leave a reply