Drożdże zawierają wiele witamin, przede wszystkim z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego przebiegu podstawowych procesów zachodzących w organizmie. Znakomicie poprawiają przemianę materii, są więc wskazane dla nastolatków cierpiących na trądzik młodzieńczy i dla starszych, mających brzydką cerę i dokuczliwe zajady w kącikach ust. A poza tym zalecane są wszystkim, których nęka nieusprawiedliwione żadną chorobą osłabienie, znużenie, a także zmniejszenie ogólnej odporności organizmu na wszelkie infekcje.
Szklanka napoju z drożdży, wypita 2-3 razy w tygodniu, znakomicie poprawi nasze samopoczucie. Na szklankę napoju bierzemy 2-3 dag rozkruszonych drożdży, zalewamy wrzącym mlekiem lub wrzątkiem i po przestudzeniu wolno pijemy. Do napoju można dodać łyżeczkę miodu.
W sklepach można kupić tabletki z drożdży piwowarskich. Można ja także podawać dzieciom 3 razy dziennie po 1-2 tabletki, dorośli 3 razy dziennie po 2-4 tabletki.
W bardzo wielu chorobach zaleca się jedzenie surówek, ze względu na ich wartość witaminową. Jeśli chodzi o zioła to i one bogate są w te związki. Jak się okazało, co drugi mniej więcej surowiec zielarski zawiera w sobie witaminy. Co prawda dopiero 130 środków zielarskich zostało zbadanych pod tym kątem, ale mamy prawo domyślać się działania witamin A, C, F, K, PP również w okładach zielarskich. Wymienione witaminy są wchłaniane przez skórę.
Leave a reply