Najczęściej otyłość wywołuje nieprawidłowe odżywianie, wysokokaloryczne, zbyt obfite i tłuste, przy ograniczonej aktywności fizycznej. Jeśli nadwaga jest spowodowana kłopotami z trawieniem, trzeba koniecznie je uregulować. Przemianę materii poprawią gotowe mieszanki ziołowe, takie jak np. granulat Neonormocol, bądź Degrosan. W wypadku zaparć można stosować też zioła Normogran lub Normo- san. Dobre rezultaty w kuracji odchudzającej można osiągnąć, stosując specjalny zestaw ziół produkowany przez zakłady Farmed. Zioła te pije się 3 razy dziennie, po szklance, dodając do naparu 40 kropli soku brzozowego, bogatego we wszelkie mikroelementy. Producent przypomina jednak, że gwarancją skutecznej kuracji są nie tylko zioła, ale także odpowiednia, niskokaloryczna dieta.
W wypadkach otyłości i przewlekłych zaparć nestor ziołolecznictwa mgr Jan Biegański poleca mieszankę ziołową, składającą się z 60 g kory kruszyny, 20 g korzenia lukrecji oraz po 10 g korzenia mniszka lekarskiego i owocu anyżku. Po zmieszaniu parzy się I łyżkę ziół w 3/4 szklanki wrzątku i pije na noc. W skład innej mieszanki, zalecanej przez Jana Biegańskiego wchodzi: 60 g kory kruszyny, 20 g kory berberysu, po 25 g ziela marzanki wonnej i korzenia lukrecji oraz 10 g siemienia lnianego.
Jeszcze inna mieszanka stosowana przy otyłości i zaparciach składa się ze 100 g rumianku oraz w równych częściach po 50 g ziela dziurawca, korzenia prawoślazu, liści mięty, ziela krwawnika i owocu anyżku. Po zmieszaniu, 1 łyżeczkę ziół zalewa się szklanką wrzątku i parzy pod przykryciem pół godziny. Pije się rano i wieczorem.
Samodzielnie można też przygotować sobie mieszankę, składającą się z następujących ziół: ziele krwawnika, bratka, kwiatu rumianku, korę kruszyny j miętę (wszystkiego po 10 g) miesza się razem i zaparza, biorąc 1 łyżeczkę na szklankę wrzątku. Pije się rano i wieczorem. Zioła najlepiej parzyć w termosie.
Przy otyłości zioła warto też dodawać do różnych potraw. Przy- śpieszają one przemianę materii i usuwają z organizmu szkodliwe produkty. Do takich ziół należy kminek, majeranek, ruta, kolendra, ogórecznik, a także seler.
Leave a reply